czwartek, 7 lipca 2016

furnas (azores)/maj 2016

Furnas cuchnie starymi jajami i kapustą. Kilka kilometrów od centrum miasteczka, nad brzegiem jeziora Furnas jest duże pole gejzerów, które służy także jako wielka kuchnia. Lokalni restauratorzy przyrządzają tam lokalną specjalność. Cuzido to garnek z mięsem i warzywami - większość z nich to te same rzeczy, które wrzucamy do rosołu i duża ilość kapusty - zakopywany na kilka godzin w ziemi. Gorąca woda z gejzerów gotuje całość, dając bardzo smaczne danie.
Gorąca woda w Furnas jest wszędzie. Pole gejzerów jest także w centrum miasta, jest też kilka gorących strumieni i sadzawek, w których można się kąpać. Na wizytę w takich termach warto jednak zabrać stare kąpielówki - woda jest bardzo żelazista i zostawia na wszystkim rdzawy osad.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz